Universitetet i Bergen Institutt for fysikk og teknologi - forsiden
    Studier  Forskning  Aktuelt  Organisasjon  Ansatte  Intern informasjon  [English]  
spacer
Forskning
Akustikk
Elektronikk og målevitenskap
Optikk og atomfysikk
Petroleum- og prosessteknologi
Romfysikk
Skolerettet fysikk og formidling
Subatomær fysikk
  Eksperimentell kjernefysikk
    Emner som undervises
    Mastergradsoppgaver
    konferanser
  Eksperimentell partikkelfysikk
  Teoretisk partikkelfysikk
Teoretisk fysikk og energifysikk
Nanofysikk
spacer
Forskning >> Subatomær fysikk >> Eksperimentell kjernefysikk 

Eksperimentell kjernefysikk TPC-detektoren parkert i ALICE

 

Eksperimentell kjernefysikk er en internasjonal aktivitet. Eksperimentene vi deltar i, foregår på CERN i Geneve, og på Brookhaven National Laboratory på Long Island, NY, 

I løpet av 2008 vil ALICE-eksperimentet ferdigstilles, og omfattende slutt-testing er i gang. Bildet viser TPC-detektoren parkert i ytterkanten av ALICE-magneten. I mai 2007 er detektoren flyttet til sin endelige posisjon, sentrert i magneten. 

Oppstarten av LHC er blitt forsinket -- og vi venter alle med spenning på de første kollisjonene, som nå ser ut til å kunne skje i 2009.

 

Du finner nærmere informasjon om gruppens aktiviteter på linkene nedenfor: 

 

 

 


 

Gruppen i Bergen deltar i utvikling av flere detektorsystemer i ALICE. Bildet til venstre viser DCS-kortet, som er en del av kontrollsystemet for utlesing av data fra det største detektorsystemet (TPC) i ALICE. Kortet inneholder en komplett mikrodatamaskin -- et Linux-system kjører i en av de programmerbare kretsene (FPGA) som er synlige på bildet.

Bildet til høyre viser krytstaller til fotonspektrometeret (PHOS) - en annen detektor vi har deltatt i oppbyggingen av. Lyspartikler - fotoner - som kommer fra kollisjonspunktet, blir i mindre grad påvirket av andre prosesser enn ladde kjernepartikler (hadroner). ved å studere fotoner i PHOS, kan vi lære noe om systemet kort etter at kollisjonen har funnet sted.

 

Gruppen er medansvarlig for forskerskolen intelligente detektorer (i samarbeid med Oslo og Heidelberg). Våren 2009 vil det bli arrangert en forelesningsuke om bruk av multikjerne-systemer og parallelisering. For tidligere arrangementer, se "konferanser" ovenfor.

  

Simulerte spor i ALICE

 

 

ALICE-eksperimentet rakk å måle noen spor da de første partiklene ble ført gjennom LHC-akseleratoren i september 2008.  Vi venter alle i spenning på at ordinære målinger skal komem i gang i 2009! Bildet til høyre viser rekonstruerte spor i ALICE -- bildet til venstre viser simuleringer av hvordan vi venter en bly-bly kollisjon vil se ut.

 

 

 

 

 

 

 

spacer
spacer

Søk


Stikkordsøk:
Finn ansatt:
Finn student:Til UiB
© 2006 Institutt for fysikk og teknologi - Universitetet i Bergen.
Adresse: Allégaten 55, 5007 Bergen
Tlf.: 55 58 28 06, Faks: 55 58 94 40, post@ift.uib.no login